سه شنبه 17 8 1390

اگر قصد سفر به شهرهاي جنوبي ايران را از جاده مشهد كرمان يا مشهد يزد داريدويا از سمت مخالف به پابوسي امام هشتم رهسپار مي شويد در فاصله ۲۰ كيلومتر شهر فردوس ودر فاصله ۱۰ كيلومتري پليس راه باغستان(شمال غرب باغستان) يك موهبت الهي به نام آبگرم قرار دارد كه اگر از اين مسير عبور كنيد واز اين نعمت خدادادي استفاده نكنيد بي گمان دچار خسران شده ايد.

آبگرم معدني فردوس كه آب آن توسط گدازه هاي آتشفشاني داغ مي شود به همت هلال احمر شهرستان فردوس به اكثر امكانات رفاهي جهت مسافرين مجهز شده است تا شما مسافر عزيز كه گرد سفر رااز تن در آنحا مي زداييد براي هيچ چيزي دغدغه نداشته باشيد.

وان اختصاصي - وان عمومي وسويت هاي ويژه خانوادگي و اتاق جهت استراحت و رستوران ووسايل بازي جهت سرگرمي فرزندانتان وفروشگاه مواد غذايي وتلفن راه دور و... همه مهيا شده اند تا شما ساعات خوشي را بگذرانيد و هنگام سپردن تن به اين نعمت خدادادي آرامش بيشتري داشته باشيد.

با يك بار استفاده از اين آب شفابخش خاطره آن براي شما وخانواده جاودانه خواهد شد .

اگر مسافر اين طريق شديد بي گمان خواندن تابلو املاح موجود در آب آبگرم كه در محل نصب شده شمارا از انتخابي كه كرده ايد بيشتر راضي خواهد نمود.

داراي دوسالن مجزا داراي ۴ عدد وان اختصاصي  ويك وان عمومي براي خواهران وبرادران

مي باشد.سويتهاي خانوادگي خارج ار ساختمان اصلي ودر سمت چپ آن قرار دارد.

وانهاي اختصاصي

رستوران آبگرم

امكانات تفريحي براي كودكان

شنبه 14 8 1390

اكثر آتشكده هاي ايران متعلق به دوران ساساني است.در حال حاضر از آنها جز ويرانه اي باقي نمانده است. آنچه در ادامه مي آيد شرحي در مورد چند آتشكده معروف ايران است.
آتشكده نياسر:
اين آتشكده توسط اردشير بابكان ساخت شده است. طول و عرض آن ۱۴ متر در ۱۴ متر مي باشد. اين بنا پس از يورش تازيان (اعراب) ويران شد ولي سپس توسط مردم بازسازي گشته است و امروز تقريبا سالم مي باشد. نياسر در ۳۵ كيلومتري شمال غربي شهر كاشان قرار دارد و در منطقه اي كوهستاني در ارتفاعات كركس مي باشد.

چشمه اي باستاني به نام چشمه اسكندر نيز در آنجا قرار دارد. در نياسر غاري كه متعلق به دوره پارتيان بوده است نيز وجود دارد. به احتمال زياد اين غار معبد ميترايي بوده است كه امروزه از مكانهاي ديدني اين شهر مي باشد يك استثناي مهم در مورد حالت ويراني اين چهار طاقهاي كوچك آتشكده بسيار قديمي ساساني در نياسر، احتمالا از سده دوم است كه عاقلانه حفظ شده است.
اندازه هاي متناسب اجزاي آن افسون كننده است ولي خيلي مهمتر از آن نشانه هاي يك راه حل قديمي براي انتقال از اطاق چهار گوش به گنبد گرد است. از بيرون از سه عنصر مشخص تشكيل شده: يك پي بزرگ چهار گوش با چهار پايه و طاق نماي ورودي متقارن، يك چهارگوش متحدالمركز كوچكتر بر بالاي اين پي و گنبدي بر روي اين چارگوش واسطه در داخل، در هر گوشه چهارگوش كوچكتر يك طاق مخروطي كوچك، يعني گوشواره، گنبد را به پايه ها متصل مي كند. در واقع اين گوشواره ها داخل چهارگوش كوچك را در قاعده به يك هشت گوش (البته با اضلاع نامساوي) و در راس به يك شلجمي تبديل مي كنند. اقسام سنگچيني از لاشه سنگهاي بزرگ ناتراش تا قطعه سنگهاي تراشيده چهار گوش بالايي طاقنماي درها بر حالت صميميت و سادگي بنا مي افزايد.

آتشكده قصرشيرين:

بقاياي آتشكده ساساني ديگري در قصرشيرين از اواخر آن دوره و آتشكده هاي ديگري از قرون جلوتر، از قبيل آتشكده هاي تنگ چاك چاك، كوه خواجه (پارتي) ، كازرون، فيروز آباد، همگي شواهدي است بر پايداري و توسعه اين شكل معماري. در همه اينها، گچبري تزئيني اصلي و اشكال قالبي بيشتر از ميان رفته و اندود ضخيمي كه زماني ديوارهاي سنگي ناهموار را مي پوشاند فرو ريخته و ديوارهاي لخت نمودار شده كه هرچند بد ريخت و دلتنگ كننده است اغلب از لحاظ سادگي و قدرت شكل و حجم برشكوه بنا مي افزايد.
چهار طاقي بازه هور (رباط سفيد) :
يكي از كهن ترين نمونه هاي آتشكده گنبد داري است كه احتمالا متعلق به زمان پارتيان است زمينه بناي سنگي موسوم به بازه هور به فاصله هفتاد كيلومتري از جنوب شهر مشهد در ضلع شرقي روستايي به نام رباط سفيد در ابتداي تنگه اي بازه هور واقع است. از نظر لغوي بازه در فارسي دري به قسمتي از ديواره كوه گفته مي شود كه خورشيد از ميانه باز آن بطرز باشكوه و زيبايي طلوع نمايد و شايد نام بازه هور از همين جا باشد.


به لحاظ ويژگيهاي معماري اين بنا نمايانگر بخشي از اجزا و عناصر ساساني است كه آندره گدار آن را به قرن سوم ميلادي نسبت داده است. همچنين عده اي براين باورند بناي سنگي بازه هور آتشكده اي از دوره ساساني است. بطور كلي معماري اين بنا چهار طاقي است كه از چهار طرف باز بوده و عناصري گنبدي بر فراز آن قرار گرفته است فضاي ورودي نيز داراي سه درگاهي بلند و عريض است كه احتمالا در حكم تالار ورودي به فضاهاي معماري طرفين شمار مي آيد. اما ورودي اصلي بنا از ضلع غربي ايجاد شده كه درگاهي هاي همسان در اطراف، حاكي از الحاقات پيرامون آن است.
در سطح فوقاني پلان مربع بنا چوبهايي بركنج آن نصب گرديده كه احتمالا گامهاي اوليه براي ايجاد گوشوار جهت ايجاد گنبد در بناها بوده است. اين بنا در واقع هسته مركزي يك مجموعه معماري است به فاصله نزديكي از اين بنا ، ويرانه هاي دو قلعه تاريخي به نام دختر و پسر برفراز بلندي مشاهده مي شود.

قلعه دختر و پسر

دو پژوهشگر معروف (هرتسفلد در كتاب ابنيه و آثار تاريخي ايران و آندره گدار در كتاب آثار ايران) اين بنا را از نزديك ديده اند و آن را از آثار دوره ساساني ميدانند. بناي بازه هور داراي يك گنبد و سه ورودي و در گذشته از سمت مشرق به بناي ديگري اتصال داشته و در دو سوي شمالي و جنوبي آن نيز الحاقياتي مانند راهرو و ايوان وجود داشته است. در مجموع اين بنا را مي توان هسته مركزي يك مجموعه معماري كهن دانست. اين بناي قديمي و ارزشمند به فاصله حدود ۸۰ كيلومتري مشهد و در سمت شرق روستاي رباط سفيد واقع شده است .
آتشكده آذرگشسب يا آذرجشنس (تخت سليمان):
يكي از مشهورترين و بزرگ ترين آتشكده هاي فلات ايران كه در آذربايجان غربي در ۴۹ كيلومتري شمال شرق شهر تكاب كنوني قرار دارد امروزه به آن تخت سليمان مي گويند. در دوره شاهنشاهي اشكانيان مهم ترين پادشاه آذربايجان آريوبرزن و پسرش ارت وزد بوده است. بيشتر پادشاهان ايران پس از نشستن بر اريكه شاهنشاهي به نيايشگاه آذرگسشب آذربايجان مي رفتند و به درگاه خداوند نيايش و سپاس و درود مي فرستاده اند و سپس هدايايي تقديم مي كردند.
آتشكده شير نيز همان آذرگشسب است كه خرابه هاي آن نزديك تخت سليمان است. ساخت اين بنا به بيش از ۳۰۰۰ سال باز مي گردد و در كتاب هفتم دينكرد در بند ۳۹ سازنده آن را كيخسرو پسر سياوش شناخته شده است كه فر ايزدي به او رسيده بود.


آذرگشسب در كنار درياچه چيچست قرار دارد و در گذشته كاخهاي بسيار باشكوه و سترگ در اطراف آن بنا بوده است. اين درياچه به صورت خودجوش هر ثانيه ۴۴ ليتر آب از خود بيرون مي دهد. آتشكده ساساني وسيع ترين تاسيسات ساساني است كه تاكنون شناسايي و از زير خاك بيرون آورده شده است. يك آتشكده داراي تعداد زيادي اتاق است. در مركز بناي آتشكده معمولا يك اتاق مربع به شكل يك چهار طاقي با محراب آتش ساخته مي شود. دومين اتاق مهم «يزشن گاه» است كه در آن آتش را وقتي براي نيايش در معرض ديد نيست، شعله ور حفظ مي كردند.
آتشكده بيشابور:
چسبيده به قصر بزرگ بيشابور، بقاياي آتشكده اي از همان زمان ديده مي شود كه هر چند نقشه چهار گوش آن داراي سنت ايراني است، از فنون ساختماني روم بهره برداري كرده است. عناصر تزئيني آن از قبيل سرهاي گاو نر پشت در پشت به روشني از شوش يا تخت جمشيد اقتباس شده است.


در بيشاپور تنها بناهاي دولتي در بخش شمالي شهر از زيرخاك بيرون آورده شده اند. اين بناها را كاخي با معبد مجاور آن تلقي كرده اند اما به احتمال زياد همه مجموعه يك آتشكده بزرگ با يك حياط ورودي مستطيل شكل در ضلع جنوب شرقي بوده است. اين حياط به ايواني كه هوز حفاري نشده منتهي مي شود و در پشت آن تالار بزرگ چليپايي شكل قرار داشته كه زماني بر بخش مركزي آن بزرگترين گنبد ساساني (به قطر ۲۲ متر) زده شده بوده است. اين بنا احتمالا مكاني مقدس بوده است.
آتشكده ري :
آتشكده ري يا «تپه ميل» يادگاري از دوره ساسانيان و شايد قديمي ترين آتشكده است.اين بناي قديمي بقاياي آتشكده بزرگ ري است، يكي از مهمترين آتشكده هاي پيش از اسلام كه به روايت تاريخ طبري از آن قديمي تر وجود ندارد.


بخشي از بناي آتشكده ري در زمان حمله اسكندر به ايران خراب شد و تنها قسمتي از بناي چهارطاقي و زيباي اين آتشكده به صورت دو ميل باقي ماند. از اين رو بقاياي به جاي مانده از آتشكده ري را كه بر تپه اي واقع شده، تپه ميل مي خوانند.بناي آتشكده از سنگ و آجر با ملات ساروج است كه در ساختمان آن از خشت نيز استفاده شده است.
آنچه از پوشش بنا در زمان حاضر بر جاست، يك جفت قوس هلالي با نقطه بيضي است، در راستاي محور اصلي تالار، راهروي كم عرض تونل مانندي سراسر طول تالار را از زير طي مي كند كه از منتهي اليه غربي، راهروي هم عرض ديگري بر آن عمود مي شود و ورودي اصلي راهروي زيرين در جبهه شرقي، زير ايوان اصلي است.
بناي چهارطاقي آتشكده داراي چهار دالان سرپوشيده بود كه آتش مقدس را براي حفاظت از آب، خاك و باد از اين دالان ها عبور مي دادند. در اكتشافات انجام شده تنها يكي از اين دالان ها پديدار شده است.در كتاب مروج الذهب مسعودي، ساخت آتشكده ري را به فريدون نسبت مي دهد و راويان روايت كرده اند كه مسلمانان در فتح ري چون با مردم آنجا صلح كردند، آتشكده را باقي گذاردند.به جاي ماندن قسمتي از طاق هاي اين آتشكده در عصر حاضر گواهي است بر اين كه آتشكده ري در زمان صدر اسلام خراب نشده است.
بلندي تپه ميل از سطح دشت اطراف ۱۸ متر است و حدود ۲۵ متر پهنا و ۲۰ متر درازا دارد. پيرامون اين تپه بلند تپه هاي كم ارتفاع كوچكتر پراكنده شده كه مشرف بر آنها قرار گرفته است. اين مجموعه منطقه اي به وسعت ۸۰۰ در ۹۰۰ متر را شامل مي شود.بر بالاي تپه، بناي اصلي آتشكده در راستاي شرقي غربي برپاست، طرح كلي بنا، تالار ستون داري بوده با دو رديف ستون چهارگوشه سه تايي كه عملاً به ۳ بخش تقسيم شده است.
يك بخش مركزي عريض تر و دو بخش جانبي كم عرض تر، ورودي اصلي تالار آتشكده در جبهه شرقي از طريق يك ايوان چهارستوني مدور كه پايه هاي سر ستون هاي آنها در گوشه هاي شمال شرقي و جنوب به شرق ايوان برپاست.تپه ميل حدود ۱۲ كيلومتري جنوب شرقي حرم حضرت عبدالعظيم (ع) و در ۲ كيلومتري جنوب قلعه نو بخش كهريزك شهرستان ري بر فراز تپه اي بلند در روستاي قلعه نو قرار دارد.
براي نخستين بار در سال ۱۹۰۹ ميلادي يك هيأت فرانسوي فعاليت خود را به منظور كاوش در محوطه باستاني تپه ميل آغاز كرد، سپس هيأتي ايراني از سال ۱۳۳۱ تا ۱۳۳۴ كار حفاري و مرمت قسمت هايي از اين بنا را به عهده گرفت و آخرين دوره مطالعات باستان شناسي در اين محل در سال ۱۳۷۸ انجام شد.
آثار به دست آمده در تپه ميل گچبري هايي با نقوش اسليمي و گياهي مربوط به اواخر دوران ساساني و اوايل دوره اسلامي است.از تپه ميل به عنوان اثري بر جاي مانده از يك آتشكده دوره ساساني ياد شده كه در فهرست آثار ملي ايران نيز ثبت شده است.

X