سه شنبه 1 9 1390

 ديهوك در نظام تقسيمات كشور مركز دهستان ديهوك مي باشد كه از نظر موقعيت از شمال به شهرستان فردوس (استان خراسان جنوبي) ، از غرب به شهرستان طبس (دهستان كريت)، از جنوب به استان كرمان و از شرق به استان خراسان جنوبي (بيرجند) متصل است. اين بخش در شمال شرقي استان يزد قرارگرفته و يكي از محرومترين ودورترين مناطق استان به شمار مي رود ودرموقعيت خاص سياسي وجغرافيايي قرار دارد از نظر جغرافيا يي اين منطقه 23 هزار كيلو متر مربع وسعت دارد درسطح شهرستان پهناورترين و وسعيترين دهستان مي باشد كوير بزرگ ايران وكوير لوت درقسمت شرق و جنوب اين منطقه از پديده هاي مهم جغرافيايي مي باشد .

مركز بخش ديهوك از نظر مختصات جغرافيايي در 57 درجه و   دقيقه عرض شمال و 33 درجه و 12 دقيقه طول شرقي قرار دارد ارتفاع از سطح دريا 1340 متر است. ويژگي خاص جغرافيايي مركز بخش از نظر پديده هاي عمده طبيعي عبارت است از ارتفاعات سر به فلك كشيده شمالي موسوم به رشته كوههاي شتري(يا جمال ) و دشت جنوبي كه پس از عبور از تنگه اي در بخش غربي به سمت طبس ، به كوير مركزي ايران متصل مي گردد. موقعيت مركز بخش ديهوك از نظر دسترسي به جاده هاي اصلي بسيار جالب و قابل بررسي است. فاصله ديهوك از مركز شهرستان طبس 83 كيلومتر و از مركز استان 450 كيلومتر مي باشد. منطقه ديهوك داراي 55   روستاي سكنه دار كه جمعيتي با لغ بر دوازده هزار نفر را درخود جاي داده است با توجه به وسعت زياد عوامل معلقي درپراكندگي روستا ها تأثير داشته اند كه از آن جمله دسترسي به منابع آبهاي زير زميني (قنات)، دسترسي به جاده و وضعييت طبيعي زمين سه عامل مهم در شكل گيري آباديهاي منطقه بوده اند .

 

پيشينه تاريخي ديهوك  

شهر ديهوك كه قبل از شهر شدن بزرگترين روستاي منطقه بوده وبعنوان مركز بخش پيشنهاد شده است حدود150 سال قبل بنام وهك ناميده شده است آثار باقي مانده دربافت قديم و تخريب شده بصورت قلعه قديمي حاكي از اين سابقه تاريخي است درلغت نامه دهخدا ازديهوك به عنوان يك آبادي درجنوب خراسان نا مبرده شده آثار ي از حركت قشون نادر كه از فتح هندوستان باز مي گشته درديهوك ومناطق اطراف آن باقي است از جمله روستاي كله منار وتخت نادر به همين لحاظ نام گرفته اند در شهر ديهوك آثار موجود بصورت رباط وكاروانسرا بقول محلي ها متعلق به دوره صفوي است كه درحاشيه جاده قديم طبس آثار آن وجود دارد


X